مقدار حجاب و برخورد
مقدار حجاب و پوشش، با در دست داشتن این بینش و این ملاک، روشن می شود که همیشه یک شکل و یک مقدار ندارد. تو در برابر آتش سوزانى که حتى کفشها و دمپایی ها تحریکش می کنند و تمام وجودش را می سوزانند، وضعى خواهى داشت که در برابر سلمان و یا وجود سازمان گرفته ى دیگر ندارى. در برابر آنها که در دلشان مرضها و آتشهاست، حتى صداى تو و رفت و آمد تو کنترل می شود و پوشیده می گردد.
فاطمه(س) در برابر سلمان و ابوذر، به گونه اى است که در برابر دیگران نیست. و این ملاحظه ها براى کسانى که به این آگاهى رسیده اند، هیچ دشوار نیست. این بارها براى این ظرفیتها ناچیز است، حتى می بینیم که مادران آگاه چطور وسائل شکستنى و یا داروهاى مسموم را از دسترس بچه ها دور نگه می دارند، که محبت آنها و عشق مادرى آنها، می تواند این همه فشار را آسان کند و مشکلها را از میان بردارد.
این دیدگاه وسیع است که می تواند روایات مختلف را بیابد و بفهمد. روایاتى که از حرکت فاطمه(س) و زینت و برخورد زنهاى مسلمان سخن مىگوید. و روایاتى که سعادت زن را در این می داند که با مرد برخوردى نداشته باشد.
که زهرای مرضیه فرمود : بهترین حالت زن زمانی است که نامحرمی را نبیند و در مقابل نامحرمی دیده نشود
على(ع) در نهج البلاغه می گوید: «شنیده ام که در بازار بصره لباس زنى با عباى مردى برخورد کرده، از شرم بمیرید».
این یک اصل است، که برخوردها را محدود می کند، مگر آنجا که ضرورتى باشد و رجحانى و اهمیتى، که این اهمیت و رجحان و ضرورت، حتى به اسارت رفتن زینب عریان را، توجیه می کند. و ضربه خوردن فاطمه ى مدافع حق را توضیح می دهد. با چنین بینش و با چنین ملاکهایى است که می توانى این تفاوتها را بفهمى، که اسلام نه تنها عمل که عاملها و انگیزهها را در نظر دارد. و با این ملاکها و معیارها، احکامش را طرح می کند.
که رسولان، همراه بیّنات و کتاب و میزان آمده اند؛ بیّناتى که روشنگر ارزش انسان و نظام جهان و ارتباط و پیوستگى دورها و جداها بوده اند. و کتابى که دستور العمل این انسان در این راه نظام یافته بوده است. و میزانى که شاغول حرکت این انسان و ملاک آن احکام بوده است. و در نتیجه همراه این روشنى و دستور و معیار، هر کس می توانست خودش بر پا بایستد و حرکت کند و در بنبست نماند.
علی صفائی حائری
کلمات کلیدی: زن، حجاب و عفاف
ساخته شده توسط Rodrigo ترجمه شده
به پارسی بلاگ توسط تیم پارسی بلاگ.